Specjalistyczne noże wędkarskie do filetowania są nieocenione chociażby podczas wielodniowych wypraw wędkarskich, kiedy to będziemy sprawiać złowione przez siebie ryby. Zdajemy sobie jednak sprawę, że jest to produkt dla niezbyt szerokiej rzeszy odbiorców. Niemiej jednak firma Mikado wyszła naprzeciw oczekiwaniom tych wędkarzy i przygotowała propozycję specjalistycznych noży do filetowania.
Charakterystyka ogólna
Testowane przez nas noże do filetowania to nowość w ofercie firmy na 2013 r. Producent oferuje noże w kilku długościach ostrza – od 6 do 8 cali. Dostępne są w kilku wariantach (różnią się kolorem uchwytu, wykonaniem plastikowego pokrowca). Nóż do filetowania powinien posiadać kilka cech, które pozwolą na bezpieczne operowanie oraz na komfort użytkowania. Zweryfikujemy te informacje. Zapraszamy zatem na najnowszy test.
Nóż do filetowania Mikado
Jakość i wykonanie
Nóż nabywamy w sztywnym, plastikowym opakowaniu. Nóż oraz pokrowiec osadzone są osobno. Do jakości wykonania testowanych przez nas noży nie mamy większych zastrzeżeń. Uchwyt wykonany jest z plastiku. Pokryty jest w części gumowym materiałem. Wyprofilowany został w taki sposób, aby uniemożliwić zsunięcie się ręki na ostrze. Gumowe elementy rękojeści w naszej ocenie mogłyby być jednak dokładniej przycięte. To samo dotyczy plastikowych elementów wykończenia. Samo ostrze jest stosunkowo wąskie, co w przypadku noży do filetowania ma istotne znaczenie. Ostrze jest elastyczne jednakże plastyczność metalu nie jest zbyt przesadna. Jest -można powiedzieć – optymalna. Do ostrości nie można się w żaden sposób doczepić. Plastikowa kabura wygląda na solidną. Wykończona jest gumową wstawką. Na jej górnej części umieszczono ostrzałkę. Jest to bardzo trafne i funkcjonalne rozwiązanie. Kabura wyposażona jest w mocny klips, dzięki któremu przytwierdzimy ją do paska spodni. Tak naprawdę kabura połączona jest na stałe z nożem za pomocą plastikowego klipsa. Ma to uniemożliwiać samoczynne wysunięcie się noża z pokrowca.
Nóż o ostrzu 8 cali
Kilka wariantów wykonania
Rękojeść pokryta gumą
Materiał nie pozwala, aby reka zsunęła się z rękojeści
Widoczny port służący do spinania noża z kaburą
Kabura wykonana z plastiku
Plastikowy klips służący do spinania noża z pokrowcem
Pokrowiec został wykończony gumową wstawką
Na pokrowcu umieszono ostrzałkę
Ostrzenie noża
Cena
Noże do filetowania oferowane przez Mikado to nowość na rynku na 2013 r. Niemniej jednak nie ma problemu z ich dostępnością na obecną chwilę. Można je nabyć w internetowych sklepach wędkarskich za około 25-35 zł. Cena jest zatem atrakcyjna i nóż będzie w zasięgu możliwości zakupowych większości wędkarzy.
Przeznaczenie
Przeznaczenie noża jest wąskie – służy głównie do filetowania złowionych ryb. Dobry nóż pomoże również przy drobnych pracach w domu jak chociażby przy oprawianiu mięs takich jak drób.
W akcji
Noże testowaliśmy w dwóch wariantach. Pierwszy dotyczył poręczności i łatwości filetowania, w drugim wariancie poszliśmy dalej i próbowaliśmy za pomocą noża pozbywać ryb łuski, odcinać grubsze elementy pokryte ościami. Nóż jest poręczny. Uchwyt zaprojektowano tak, że ręka nie ma prawa zsunąć się na ostrze. Mokra ręka pewnie tkwi na swoim miejscu. Samo filetowanie odbywa się płynnie. Nóż jest ostry i bez problemu tnie miękkie tkanki ryby. Pokrowiec sprawdza się bez zastrzeżeń. Jedyny zarzut można mieć do klipsa spinającego go na stałe z nożem. Czasami ciężko go rozpiąć. Skrobanie ryb – nóż w naszej ocenie jest zbyt miękki choć umiejętne operowanie nam to z pewnością umożliwi. Odcinanie płetw jak najbardziej wchodzi w grę. Przestrzegamy przed ciągłym narażaniem na kontakt noża z twardym kręgosłupem ryby. Możemy go szybko stępić.
Ogólne wrażenie
Bardzo fajna propozycja od Mikado na 2013 rok. Produkt niewiele kosztuje i dla tych wędkarzy, którzy lubią korzystać ze specjalistycznych noży, będzie propozycją jak najbardziej przydatną.
OCENA KOŃCOWA – punktowanie:
{flashchart title=”Ocena końcowa/punktowanie” data=”Jakość i wykonanie,cena,przeznaczenie,w akcji,wrażenia,średnia ocena/7.5,8.5,9,7.5,7.5,7.9″ multibar_color=”1″}costs{/flashchart}
Zalety | Wady |
– niewygórowana cena, – wykonanie, – dobre ostrze, – trwały pokrowiec, |
– problemy z plastikowym klipsem spinającym nóż z pokrowcem, |