Nóż do filetowania Mikado

Specjalistyczne noże wędkarskie do filetowania są nieocenione chociażby podczas wielodniowych wypraw wędkarskich, kiedy to będziemy sprawiać złowione przez siebie ryby. Zdajemy sobie jednak sprawę, że jest to produkt dla niezbyt szerokiej rzeszy odbiorców. Niemiej jednak firma Mikado wyszła naprzeciw oczekiwaniom tych wędkarzy i przygotowała propozycję specjalistycznych noży do filetowania.





Charakterystyka ogólna


Testowane przez nas noże do filetowania to nowość w ofercie firmy na 2013 r. Producent oferuje noże w kilku długościach ostrza – od 6 do 8 cali. Dostępne są w kilku wariantach (różnią się kolorem uchwytu, wykonaniem plastikowego pokrowca). Nóż do filetowania powinien posiadać kilka cech, które pozwolą na bezpieczne operowanie oraz na komfort użytkowania. Zweryfikujemy te informacje. Zapraszamy zatem na najnowszy test.

Nóż do filetowania Mikado

Jakość i wykonanie

Nóż nabywamy w sztywnym, plastikowym opakowaniu. Nóż oraz pokrowiec osadzone są osobno. Do jakości wykonania testowanych przez nas noży nie mamy większych zastrzeżeń. Uchwyt wykonany jest z plastiku. Pokryty jest w części gumowym materiałem. Wyprofilowany został w taki sposób, aby uniemożliwić zsunięcie się ręki na ostrze. Gumowe elementy rękojeści w naszej ocenie mogłyby być jednak dokładniej przycięte. To samo dotyczy plastikowych elementów wykończenia. Samo ostrze jest stosunkowo wąskie, co w przypadku noży do filetowania ma istotne znaczenie. Ostrze jest elastyczne jednakże plastyczność metalu nie jest zbyt przesadna. Jest -można powiedzieć – optymalna. Do ostrości nie można się w żaden sposób doczepić. Plastikowa kabura wygląda na solidną. Wykończona jest gumową wstawką. Na jej górnej części umieszczono ostrzałkę. Jest to bardzo trafne i funkcjonalne rozwiązanie. Kabura wyposażona jest w mocny klips, dzięki któremu przytwierdzimy ją do paska spodni. Tak naprawdę kabura połączona jest na stałe z nożem za pomocą plastikowego klipsa. Ma to uniemożliwiać samoczynne wysunięcie się noża z pokrowca.

Nóż o ostrzu 8 cali


Kilka wariantów wykonania


Rękojeść pokryta gumą


Materiał nie pozwala, aby reka zsunęła się z rękojeści


Widoczny port służący do spinania noża z kaburą


Kabura wykonana z plastiku


Plastikowy klips służący do spinania noża z pokrowcem



Pokrowiec został wykończony gumową wstawką


Na pokrowcu umieszono ostrzałkę



Ostrzenie noża





Cena

Noże do filetowania oferowane przez Mikado to nowość na rynku na 2013 r. Niemniej jednak nie ma problemu z ich dostępnością na obecną chwilę. Można je nabyć w internetowych sklepach wędkarskich za około 25-35 zł. Cena jest zatem atrakcyjna i nóż będzie w zasięgu możliwości zakupowych większości wędkarzy.

Przeznaczenie

Przeznaczenie noża jest wąskie – służy głównie do filetowania złowionych ryb. Dobry nóż pomoże również przy drobnych pracach w domu jak chociażby przy oprawianiu mięs takich jak drób.



W akcji

Noże testowaliśmy w dwóch wariantach. Pierwszy dotyczył poręczności i łatwości filetowania, w drugim wariancie poszliśmy dalej i próbowaliśmy za pomocą noża pozbywać ryb łuski, odcinać grubsze elementy pokryte ościami. Nóż jest poręczny. Uchwyt zaprojektowano tak, że ręka nie ma prawa zsunąć się na ostrze. Mokra ręka pewnie tkwi na swoim miejscu. Samo filetowanie odbywa się płynnie. Nóż jest ostry i bez problemu tnie miękkie tkanki ryby. Pokrowiec sprawdza się bez zastrzeżeń. Jedyny zarzut można mieć do klipsa spinającego go na stałe z nożem. Czasami ciężko go rozpiąć. Skrobanie ryb – nóż w naszej ocenie jest zbyt miękki choć umiejętne operowanie nam to z pewnością umożliwi. Odcinanie płetw jak najbardziej wchodzi w grę. Przestrzegamy przed ciągłym narażaniem na kontakt noża z twardym kręgosłupem ryby. Możemy go szybko stępić.








Ogólne wrażenie

Bardzo fajna propozycja od Mikado na 2013 rok. Produkt niewiele kosztuje i dla tych wędkarzy, którzy lubią korzystać ze specjalistycznych noży, będzie propozycją jak najbardziej przydatną.

OCENA KOŃCOWA – punktowanie:

Zalety  Wady                             

- niewygórowana cena,
- wykonanie,
- dobre ostrze,
- trwały pokrowiec,                                             

- problemy z plastikowym klipsem spinającym nóż z pokrowcem,

Skomentuj

Biorą udział w konwersacji

Komentarze

  • Irek

    Ten nóż to Chińska tandeta .Po trzech dniach filetowania rybek w Norwegii pękło ostrze przy samej rączce.Niestety za dobry nóż trzeba zapłacić trochę więcej.Szkoda na to pieniędzy. Nie polecam

    0
  • Jan

    Co to za test noża jak nie nie ma najważniejszej informacji o nim czyli z jakiej stali został zrobiony ? Jeżeli stal z którego został wykonany to standardowa chińska plastelina używana w tanich nożach to nadaje się on do użytku jedynie kiedy jest nowy bo później takie noże nie dają się niczym naostrzyć.

    0
  • Kamil

    Jako wieloletni zagorzały kolekcjoner noży, powiem tylko tyle, ten nóż nie jest warty złamanego grosza, stal jak została użyta to tani chiński Stainless steel który możemy spotkać w tanich nożach kuchennych z supermarteku, ostrzałka dołączona do noża bardziej nadaje się do ostrzenia siekiery niż noża do filetowania, za niewiele wiekszy nakład finansowy można kupić już nóż Szwedzkiej firmy Mora ktory może nie jest najlepszą firmą ale oferuje b.dobre noże podłóg ich ceny

    0
  • leszczu

    Ciekawy nóż nie koniecznie do filetowania. Opcja z ostrzalka mi się podoba. I do paska można dopiac. Widzę że ostrze jest dosyć szerokie tak więc może mieć typowo wędkarskie zastosowanie nie tylko oprawianie rybek. Też stosuję zasadę CR ale nie zmienia to faktu że nóż jest wart uwagi i nie taki drogi. pozdrawiam

    0
  • Marek

    Nie ocenię noży. Po prostu nie potrzebny produkt do c&r które preferuje.

    0
  • Marcin

    ładnie wygląda , ciekawe jak w pracy się sprawdza...

    0